Benvinguts a CO-HAB/RAVAL!Som un equip format per dos grups de recerca d'arquitectura i enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (REARQ-UPC i GICITED-UPC) i l'Associació Oasiurbà (transformació social des de l'habitatge al barri del Raval).

Us convidem a participar en el projecte CO-HAB-RAVAL, que té com a objectiu principal millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri a través del co-disseny i la co-fabricació de petites rehabilitacions en col·laboració amb entitats veïnals, veïns, veïnes i professionals del barri.


Equip


Grup de recerca REARQ - UPC
en Rehabilitació i Restauració Arquitectònica
   
     Pere Joan Ravetllat - Dr. Arquitecte
     Sara Vima - Doctorant Arquitecta
     Còssima Cornadó - Dra. Arquitecta
     Marta Domènech - Dra. Arquitecta
     Gonzalo Piasek - Doctorant Sociòleg
     Isaac Colin - Estudiant d’Arquitectura
     Albert Comas - Estudiant d’Arquitectura

Associació Oasiurbà
Transformació social des de l’Habitatge

     Victoria Tous - Arquitecta
     Júlia Brull - Arquitecta
     Helena López - Psicòloga social

Grup de Recerca GICITED - UPC
Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia de l’Edificació

     Montserrat Bosch - Dra. Arquitecta Tècnica
     Joan Ramon Rosell - Dr. Arquitecte Tècnic
     Almudena Pérez - Arquitecta Tècnica

D’esquerra a dreta: Gonzalo Piasek, Victoria Tous, Còssima Cornadó, Júlia Brull, Albert Comas, Montserrat Bosch,
Isaac Colin, Sara Vima, Pere Joan Ravetllat


ObjectiusArticular una metodologia de rehabilitació “bottom-up” partint de les necessitats i capacitats de la població resident per a millorar les condicions del seu espai habitable i comunitari en col·laboració amb el teixit associatiu i productiu local i la recerca universitària especialitzada, des d’una aproximació transversal i interdisciplinària.


Co-disseny i
co-fabricació

Persones residentsHàbits d’ús saludable


Teixit de barri


Metodologia i fases de treball


Fase 1

Acompanyament i participació

Es realitza un procés on s’involucren diversos agents com són: Investigadors/es UPC, Entitats tercer sector, Associacions veïnals, Persones residents, Teixit productiu local, Administració local.
Descobreix més sobre el procés participatiu fent click aquí!

Fase 2

Co-disseny

Durant la fase de Co-Disseny es fa una selecció d’espais i àmbits de treball, la preselecció de finques pilot, sessions de participació i la l’elaboració d’un catàleg de micro-projectes

S’estableixen 6 eixos de treball per a dur a terme la 2ª fase. 


1 - Habitabilitat i Salubritat2 - Seguretat3 - Resiliència4 - Inclusió5 - Sostenibilitat6 - Cures i Salut

Elements de patis interiors de ventilació i il·luminació (acabats, pous de llum, gestió de plagues, etc.).Instal·lacions elèctriques (diferencials de seguretat), càrrega al foc, materials combustibles, pedagogia de lesions estructurals greus i senyalització.


Construcció o redistribució d’elements mòbils (mobiliari adaptable per al teletreball en habitatges o per a l’emmagatzematge en espais comuns).

Senyalització o elements de suport, petites intervencions de millora de l’accessibilitat (rampes desmuntables, elements de subjecció, cartelleres tipus SIRIUS).


Aïllament tèrmic per l’interior, suport al funcionament tèrmic de fusteries i vidres, protecció solar (burlets, doble vidre, trasdossats recuperables, etc.).


Formacions en hàbits d’ús saludables, gestió comunitària i en l’ús, conservació i manteniment de l’espai i dels sistemes constructius existents i incorporats (règim de ventilació, ús de les proteccions solars, regulació de la humitat, gestió de conflictes, compatibilitat i gestió dels temps d’ús).
Descobreix més sobre el Co-Disseny fent click aquí!


Fase 3

Co-Fabricació participada
Descobreix més sobre la Co-Fabricació fent click aquí!

Resultats i Replicabilitat


Mapaton
Base de dades comuna i participada. Cartografia i priorització d’una mostra de casos amb necessitats d’intervenció.

Co-Disseny del catàleg de micro-projectes
Confecció participada d’un Catàleg de micro-projectes de rehabilitació d’aplicació a curt termini a l’interior d’habitatges i espais comuns al barri del Raval i replicables a Ciutat Vella. Propostes específiques per a cadascun dels sis grups de treball + propostes integrals.

Implementació de 8 prototips
Co-fabricació i implementació participada de vuit prototips en habitatges i comunitats pilot.

Metodologia i Xarxes de col·laboració
La metodologia proposada és un resultat en sí mateix i fomenta l’articulació de xarxes de col·laboració sòlides amb perspectives de continuïtat.
Impacte ambiental i
sobre la salut pública


Els prototips responen a la resolució de problemes d’insalubritat dels edificis antics, com ara l’excés d’olors o la humitat per falta de ventilació. Les solucions persegueixen els criteris de sostenibilitat aprofitant i generant noves ventilacions naturals, sempre mitjançant sistemes passius i naturals.


Impacte Social


Està comprovat que la qualitat de vida millora, especialment en barris degradats, quant es viu en comunitat. Els espais com les cobertes brinden la oportunitat de generar un punt de trobada i fomenten la creació de vincles personals entre els inquilins de la finca.
Impacte econòmic


Els prototips fomenten l’economia circular i de proximitat. Tots els prototips s’han realitzat mitjançant industrials del barri, fet que fa possible la reproducció dels prototips al mateix barri.

Crèdits


Coordinador:
Pere Joan Ravetllat

Investigadors/es:
Pere Joan Ravetllat, Sara Vima, Còssima Cornadó, Marta Domènech, Montserrat Bosch, Gonzalo Piasek, Joan Ramon Rosell, Victoria Tous, Júlia Brull, Isaac Colin i Albert Comas 

Col·laboradors/es:
Helena López, Almudena Pérez, Jesús Quintana

Industrials i Empreses participats:
MIÜGS Solucions Constructives, SL - Asociación de mujeres carpinteras - Metal BERMANN, S - Jardineria - ÒSCAR LLOVERA - Pinturas GATA, SCP - Serralleria TOT FERRO, S - MUCHAFIBRA Associació - Reformes i rehabilitacions ISMAEL RECIO - PERSIANA BARCELONA, SC - Suelos y tarimas PANDIRO, SL -
RIBES CASALS, SA

 

Amb el suport de / Con el apoyo de / With the support of